Studio Orenda

Visualizing & Watching Trends

Safe & Sound

IMG_2826

We leven op dit moment in chaotische en onzekere tijden, we voelen dreiging en angst. We willen ons hier tegen beschermen, sommigen uitten dit, door extreme en ongecontroleerde reacties. Anderen door zich op te sluiten in hun eigen veilige wereld. Hebben we hierdoor geen oog voor de goede dingen ? Want er zijn veel mooie initiatieven, mensen die hun best doen om de wereld te verbeteren.

Door die bedreigingen, is cocooning helemaal terug of eigenlijk is het nooit weggeweest. Thuis blijven, warm en veilig en die lelijke boze wereld buiten de deur houden. En we willen al onze geliefden ook daar tegen beschermen, vooral onze kinderen.

In veel Afrikaanse en Zuid Amerikaanse, inheemse volkeren is het al een lange traditie, om je kinderen dicht bij je te houden. Door draagdoeken, lange borstvoeding en door ze lang bij je in bed te laten slapen. ‘Attachement parenting’ zit in hun cultuur en is niet iets nieuws uitgevonden door de westerse wereld. Een mooi voorbeeld van ‘attachment parenting’ is gezinsslapen. Een groot Zweeds meubel bedrijf, heeft hier al op ingehaakt. Ze verkopen grote gezinsbedden en gezamelijke slaapkamers. Kinderen blijven dan tot een bepaalde leeftijd, bij hun ouders in bed slapen. Wat de effecten daarvan op de intimiteit tussen de ouders is, is nog niet bekend, blijkbaar zijn er allerlei creatieve oplossingen voor ….

Ook wordt er veel over borstvoeding gesproken en is iets waar jonge moeders erg mee bezig zijn. Ze zitten met vragen zoals: Hoe lang moet ik het geven ? Wat als ik weer ga werken ? En wat als ik liever de fles geef ? Blijkbaar is het een heel actueel onderwerp, dat er zelfs een boek over geschreven is: De Melkfabriek. Vreemd genoeg schijnt er, vooral in Amerika, hier en daar verzet te zijn tegen het geven van borstvoeding in het openbaar. In Nederland doen wij daar niet moeilijk over. En je kunt er een speciaal daarvoor ontworpen doek omheen doen, dan ziet niemand het, ook wel de undercover borstvoedingsdoek geheten.

Ook het dragen van je kind in een draagdoek is een teken van ‘attachement parenting’. Het is niet alleen heel praktisch, vooral als je onderweg bent. Maar het houd je kind warm en dichtbij je. Een europarlementariër, Licia Ronzulli, nam haar kind de eerste 3 jaar in een draagdoek mee naar haar werk. Niet alleen vanwege het gemak, maar ook als statement.

En dat mannen ook hun babies dragen, is een mooie ontwikkeling, de verandering van de vrouwelijke kanten in de mannen is hierin duidelijk te zien. Mannen vinden het steeds belangrijker, een grotere rol te spelen bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind.

Er zijn 3 vrouwen uit Amsterdam, voor mij heldinnen van deze tijd, die ook   bezig zijn de wereld te verbeteren. Zij zijn begonnen met het verzamelen van draagdoeken voor vluchtelingen in Lesbos. Na een groot succes, zijn ze uitgegroeid tot een grote vrijwilligers organisatie. Zie hier hoe kleine dingen groot kunnen worden.

Foto’s:

Daniel Arsham, Danica Pistekova Wearable Bed,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2016 door in Geen categorie.

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 2 andere volgers

%d bloggers liken dit: