Studio Orenda

Visualizing & Watching Trends

The Happy Slashie

 

Een ‘slashie’IMG_2788 is een banenstapelaar of ook wel iemand met verschillende functies en talenten. Uit noodzaak of uit een bewuste keuze, groeit het aantal slashies. Kwaliteit van leven is voor sommigen een rode draad en hoe je de vrij gekomen tijd invult is voor een ieder anders.

Er zijn bekende en onbekende slashies, allemaal hebben ze hun eigen reden voor deze gedwongen of misschien wel bewuste keuze. Het kan zijn dat je met die ene partime baan niet rond kunt komen en er een andere baan bij hebt. Je kunt door ontslag, ZZP er zijn geworden en niet genoeg opdrachten hebben. En door de moeilijke markt, ga je post bezorgen, in een winkel of call center werken. Vaak ten koste van al je talenten en ervaring. Mooi is het als het wel een bewuste keuze is en je wilt partime werken, om er naast iets te doen wat je gelukkig maakt. Dat kan zijn dat je talenten verder wilt ontwikkelen, door middel van bijvoorbeeld een studie. Of gewoon meer tijd voor anderen, zoals zorgen voor een ouder familielid of voor je (klein)kinderen. Hierin is het hebben van veel geld al lang niet meer belangrijk.

We zijn moe van de overdaad, shoppen, drugs en geld, blijkbaar maakt het ons niet gelukkig. Zoeken we nog steeds het ultieme geluk en ligt die dichter bij dan we ooit dachten ? heel simpel door anderen belangeloos te helpen?

Het is in ieder geval het proberen waard…

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan in het doen van vrijwilligerswerk en het effect op je gezondheid. Gedurende 4 jaar werden, een groep ouderen, gevolgd en regelmatig werd de bloeddruk gemeten. Bij vrijwilligerswerk van minstens 4 uur per week, was er geen stijging van de bloeddruk. Bij diegene die geen vrijwilligerswerk, werd er wel een stijging geconstateerd. Tevens hebben al andere onderzoeken bewezen dat vrijwilligerswerk, stressbestendig is en goed voor de algehele gezondheid. Ook zijn er meerdere onderzoeken gedaan op het doneren van geld aan goede doelen, blijkbaar zit daar ook nog eens een grote geluksfactor. De voordelen bij het doen van een gift voor een goed doel zijn duidelijk te observeren in de hersenactiviteit en de lichaamsreacties. Het werkt ook nog het beste als het voor iets is wat heel dicht bij jou staat, bijvoorbeeld doneren voor het verzorgingstehuis van jouw moeder of oma.

In de Edmund (Volkskrant) van 30 januari, Helpers High, las ik ook een mooi artikel hierover van Rachel van de Pol, in een experiment verrichtte zij een jaar lang, elke dag, een goede daad en het werkte heilzaam. Alhoewel er ook tegen argumenten zijn, het te veel geconfronteerd worden met de ellende van anderen, zou je ongelukkig van kunnen worden. Naar mijn mening heeft dat ook met jou te maken en je stabiliteit of hoe je tegen het leven aankijkt.

Daarentegen benoemd Susanne Piet in haar boek Egolutie , dat de belangeloosheid zijn grenzen heeft en dat er wel degelijk een “What’s in it for me”, meespeelt. Dus een onbaatzuchtigheid met een belang en dan wel een eigenbelang, je moet eerst goed voor jezelf zorgen om daarna iets voor een ander te kunnen doen. Maar het mooiste zegt ze aan het eind van haar boek, dat we een bewuste keuze moeten maken. Een jas omgekeerd dragen, in plaats van je zorgen te maken over wat een ander van je vindt, maak je zorgen over of het goed gaat met een ander. Cruciaal hiervoor zijn onze waarden en het steeds meer afstand nemen van je ego, je kijkt verder dan je eigen ik, naar het hoe het met een ander gaat naar het lot van de wereld en daar geef je om.

Het is dus hier en daar al bewezen dat als je anderen helpt, je er een positief gevoel aan over houd. Een dagelijkse portie altruïsme op recept van de dokter ? Voor mij een toekomstbeeld waar ik wel happy van word.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 februari 2016 door in Geen categorie.

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Voeg je bij 2 andere volgers

%d bloggers liken dit: